- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Grilovací omáčky
Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí grilování. U celé řady pokrmů pozvednou ještě více chuťový vjem. Omáčky skýtají téměř nevyčerpatelné možnosti, jak obohatit a dochutit podávané pokrmy. Sami zjistěte, která omáčka vám chutná nejlépe k pokrmům, jež připravujete nejčastěji.
BÍLÁ OMÁČKA
Množství: cca 3,5 dcl
Suroviny:
- 1 lžička soli, podle chuti i více
- 1 lžicka černého meltého pepře
- 1/2 lžičky cukru
- 1 malá cibulka nasekaná najemno
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 1 hrnek majonézy
- 1/2 hrnku světlého octa
Postup:
Do menší misky vložíme všechny suroviny metličkou vyšleháme dohladka. V čistých nádobkách vydrží tato omáčka min 4 dny. Omáčku podáváme ke grilované drůbeži. Možno podávat i k vepřovému masu.
KLASICKÁ TMAVÁ OMÁČKA
Množství: cca 3 dcl
Suroviny:
- 175 ml jablečného džusu
- 150 ml kečupu, 2 - 3 lžíce jablečného octa
- 2 - 3 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička worčestru
- 1/2 lžičky čili
- 1 2 - rozetřené stroužky česneku
- čerstvý mletý pepř podle chuti
Postup:
Všechny ingredience smícháme a pořádně lprošleháme metličkou a v malém kastrůlku opatrně na mírném ohni provaříme.
KRÉMOVÁ KŘENOVÁ OMÁČKA
Množství: cca 2,5 dcl
Suroviny:
- 200 g kysané smetany ( s nejvyšším možným obsahem tuku)
- 2 lžíce nastrouhaného křenu ( 1 lžička wasabi)
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé hladké petrželky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky hruborznné soli
- čerstvý mletý pepř
Postup:
Všechny přísady smícháme ve střední misce, před podáváním uložíme minimálně na 30 minut do chladu. Tato omáčka se hodí ke všem druhům masa včetně ryb a zeleniny.
ČESNEKOVO - PAPRIKOVÁ OMÁČKA
Množství: cca 3,5 dcl
Suroviny:
- 2 větší červené papriky
- 10 lžic kysané smetany
- 8 lžic majonézy
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé bazalky
- 4 lžičky najemno rozetřeného česneku
- 2 lžičky octa balsamico
- 1/4 lžičky soli
Postup:
papriky ogrilujeme nad přímým středním žárem přibližně 12 - 16 minut dokud slupka nezčerná. Papriky průběžně otáčíme. Hotové přeneseme do misky a necháme vychladnout. Opatrně odstraníme tenkou slupku a semínka, měkkou dužinu nakrájíme na malé kousky a vmícháme k ostatním surovinám. V chladu necháme odležet alespoň 20 minut. Omáčka je vhodná ke všem druhům masa včetně zeleniny.